Bemutatkozás

Hajas József, igazságügyi gépjárű közlekedési műszaki szakértő

Hajas József okleveles gépész üzemmérnök, igazságügyi gépjármű szakértő, kárszakértő több évtizedes tapasztalattal és jogi háttérrel, peres és nem peres eljárásokban állok rendelkezésre a Magyar Köztársaság egész területén. Kérésre partnerirodánk az Expert Haberfeld GmbH által, a határon túl is (EU tagországok?) az alábbiakban:

 • sérült, karambolos gépjárművek szakértése (kárszámítás, értékcsökkenés meghatározása, javítási kalkuláció készítése DAT és Audatex rendszerrel) károsultak, biztosító társaságok és javítók részére
 • hibás gépjárművek szavatossági problémáinak feltárása, igények vizsgálata, elemzése;
 • vásárlás, vagy értékesítés előtti állapotfelmérés, esetleges hibák feltárása;
 • értékbecslés (személygépkocsi, motorkerékpár, haszongépjármű, mezőgazdasági eszközök és földmunkagépek) finanszírozáshoz, vagyonmérleghez, családjogi viták esetén.

 

Személyes információk

Hajas József gépész üzemmérnök, okleveles műszaki szakértő, Igazságügyi gépjármű műszaki szakértő vagyok. 1990 óta jelentős tapasztalatot gyűjtöttem gépjárművek üzemeltetése, kárszakértése, értékbecslése javítás karbantartása szakterületen.

 

Referenciáim

Jelentősebb megbízásaim

 • Hatósági megbízásaim során a gépjárművekkel kapcsolatos legváltozatosabb témákban segítem az igazságszolgáltatást, mely számomra is jelentős, és egyben speciális tapasztalatot jelent.
 • A hazai finanszírozási piac szereplőinek jelentős része tartozik megbízóm közé, így a járművek értékelése területén jelentős tapasztalatot szereztem. Vezetésem alatt álló iroda közel 8000 jármű értékelését végzi el évente, melyek a személygépkocsikon túl kis és nagy haszonjárművek, mezőgazdasági és építóipari-földmunkagépek. Az értékbecslésen túl, sokrétű tapasztalatom alapján finanszírozási rizikó számítást végzek, mely a kihelyezés biztonságát szavatolja.
  Az értékelés készítése alkalmával minden esetben elvégzem az eszköz állapotfelmérését, melyet követően a katalógus-étékeket (EAROTAX, Schwacke, Lectura) saját piacmegfigyelésemmel,  tapasztalatommal kiegészítve korrigálom.
   
 • Flottakezelő társaságok részére készítek szakvéleményeket a gépkocsik átadás-átvétele alkalmával azok állapotáról, értékéről, esetleges hibáiról, ill. keletkezési okáról. Az így elkészült független vélemények nem kizárólag a flottakezelők, a bérlők érdekeit is védik.
   
 • Gépjármű javító műhelyek részére az AUDATEX és DAT számítógépes rendszerrel készített javítási-költség kalkulációkon kívül támogatást adok a kárfelvételtől kezdődően egészen a gépjármű átadásáig, beleértve a biztosítótársaság és a tulajdonossal történő érdekegyeztetést is, mely magában foglalja a javítás minősítésén túlmenően a benyújtott javítási számla ellenőrzését is.
   
 • A gazdasági életben gyakran előfordul az eszközpark értékelésének szükségessége, mely alkalmával készített független értékbecslések a tulajdonosi körnek nagyfokú biztonságot jelentenek.
   
 • Szavatossági igények érvényesítése alkalmával a jármű meghibásodások elemzését, rendkívüli meghibásodási okok vizsgálatát végzem, melynek része a javítástechnológiai (minőségi kifogások) viták szakértői felülvizsgálata, gépek, motorok, járművek meghibásodási folyamatainak analízise, működési rendellenességeinek, okainak feltárása is.
   
 • Biztosítás közvetítők részére a gépjárművek teljes körű vizsgálatát követően készítek véleményt:
  - CASCO kötést megelőzően kockázat-elbírálással szerződéskötési javaslattal
  - javítást követő úgynevezett beépítés ellenőrzést.